Uppslagets historia


Uppslaget bildades 1984 av en liten grupp sångare, som lämnat studentlivet. De flesta hade börjat arbeta och skaffat familj och hade svårt att komma loss en gång i veckan, så kören träffades en söndagseftermiddag var tredje vecka.

Uppslaget, bild

Men det var då. Numera består kören av ett 40-tal sångare som repteterar varje tisdag. Kören leds sedan 30 år tid tillbaka av Peter Melin. Stämningen är fortfarande oerhört positiv i kören. Körhelgerna med eget smörgåsbord är legendariska. Repertoaren såväl profan som pro Gud.


Repertoar och konserter


Kören har samarbetat med jazzmusiker som t ex Peter Gullin, Monica Dominique, Ulf Werre Johansson, Anders Bromander och Steve Dobrogosz. Flera musiker har specialkomponerat och arrangerat stycken för kören. Folkmusik och populärmusik förekommer också på repertoaren. De senaste åren har Uppslaget arbetat sceniskt.

Vi minns bland annat samarbetet med Enköpings kammarkör kring The Queen Symphony i Uppsala Konsert och Kongress. Tillsammans med slagverkaren Simon Monserrat gjordes en rytmisk resa med bl.a. haitisk, afrokubansk och afroamerikansk musik. Uppslaget har framfört klassiska verk tillsammans med bland andra Enköpings kammarkör och Vindhemskören. Vi har sjungit Verdis och Faurés Requiem, Bachs Juloratorium, Händels Messias, Bachs Johannespassion och Carmina Burana.Varje år håller Uppslaget traditionella julkonserter. De har hållits i Anatomiska teatern i Gustavianum, Linnéträdgårdens orangeri och på Uppsala slott.

Musiker som John Rutter och Ward Swingle har varit gästdirigenter. Kören har gjort en skivinspelning tillsammans med Per Harling, och en inspelning av Tore Littmarcks musik arrangerad av bland andra Peter Gullin. Uppslaget har också medverkat på en julskiva med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp.

Genom åren har kören gjort kortare och längre turnéer till t.ex. Dalarna, Åland, Estland, Grekland och Tanzania.