Om Uppslaget


Uppslaget bildades 1984 av en liten grupp sångare, som lämnat studentlivet. De flesta hade börjat arbeta och skaffat familj och hade svårt att komma loss en gång i veckan, så kören träffades en söndagseftermiddag var tredje vecka.

Men det var då. Numera består kören av ett 40-tal sångare som repteterar varje tisdag. Kören leds sedan lång tid tillbaka av Peter Melin. Stämningen är fortfarande oerhört positiv i kören. Körhelgerna med eget smörgåsbord är legendariska. Repertoaren såväl profan som pro Gud.


Uppslaget, bild

Kören har samarbetat med jazzmusiker som t ex Peter Gullin, Monica Dominique, Ulf Verre Johansson, Anders Bromander och Steve Dobrogosz. Flera musiker har specialkomponerat och arrangerat stycken för kören. Folkmusik och populärmusik förekommer också på repertoaren.

Uppslaget har tillsammans med bland andra Enköpings kammarkör och Vindhemskören sjungit Verdis och Faurés Requiem, Bachs Juloratorium, såväl den första som den avslutande delen, Händels Messias och Bachs Johannespassion. Ytterligare ett samarbete med Enköpings kammarkör var The Queen Symphony i Uppsala Konsert och Kongress. Tillsammans med slagverkaren Simon Monserrat gjordes en rytmisk resa med bl.a. haitisk, afrokubansk och afroamerikansk musik.

Varje år håller Uppslaget traditionella julkonserter. Tidigare hölls de i Anatomiska teatern i Gustavianum, men har nu flyttat till en annan Uppsalaklassiker: Linnéträdgårdens orangeri.

Musiker som John Rutter och Ward Swingle har varit gästdirigenter. Tillsammans med musiker och Clas Jansson har kören gjort en skivinspelning av Tore Littmarcks musik arrangerad av bland andra Peter Gullin. Uppslaget har också medverkat på en julskiva med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp.

Genom åren har kören gjort kortare och längre turnéer till t.ex. Dalarna, Åland, Estland, Grekland och Tanzania.