Uppslagets tidigare evenemang


2014 var ett intesivt år för Vokalensemblen Uppslaget. Det inleddes med Mozarts Requiem i Uppsala Domkyrka i mars. Vi hann även med en sedvanlig vårkonsert på Uppsala konstmuséum. På sensommaren framfördes samma program vid en körresa till Exeter. Under hösten spelade vi in en cd - "Allt hör ihop" tillsammans med Per Harling. Senare delen av året ägnades åt att repetera Carmina Burana (se mer nedan) samt åt vår traditionsenliga julkonsert.

Upplevelser vi minns


Vokalensemblen Uppslaget reser gärna - både i musikens värld och på riktigt. Under hösten 2012 repade vi in konserten "Woyaya" - en rytmisk resa med bl.a. haitisk, afrokubansk och afroamerikansk musik i sällskap av slagverkaren Simon Monserrat. Den framfördes den 29 januari 2012 i Alfvénsalen.

Under hösten 2010 gjorde kören en resa till Tanzania. Vi inledde planeringen med en junikvällskonsert Gottsunda och avslutade med en home-coming konsert i januari 2011.



Försommarkonserter


Vi har många härliga försommarkonserter bakom oss. Våren 2012 framförde vi en färgsprakande och variationsrik vårbukett under namnet "Vingeslag - fjärilslätt tunggung". Konserten ägde rum på Uppsala konstmuséum på Uppsala slott den 20 maj. I maj 2011 gjorde kören "Förklädd Gud" i Enköping och i Uppsala. En annan vårkonsert vi minns är "&AUMLr jag född så vill jag leva" den 27 maj 2008 på Värmlands nation. Musik av Carl Michael Bellman, John Dowland och Nils Lindberg m. fl. Gästartist var gitarristen Thomas Arnesen.

Konsertaffisch




Julkonserter


Uppslaget håller hårt på traditionen med julkonsterer. Under flera år hölls julkonserten i Gustavianums anatomiska teater, men på senare år vi prövat såväl Linnéträdgårdens orangeri som Uppsala konstmuséum på Uppsala slott. Smakprov från en tidigare konsert kan man lyssna på här. Vi har även under flera år haft förmånen att få vara med på julkonsert tillsammans med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp i Missionskyrkan i Uppsala samt i Gamla Uppsala kyrka.


Större evenemang

Carmina Burana

Storslaget, vackert, livsbejakande! Carl Orffs praktverk lämnar ingen oberörd. På scenen stod 200 personer: Vokalensemblen Uppslaget, Enköpings Kammarkör, Vindhemskören, Barnkör och Uppsala Blåsarsinfonietta.







Carmina Burana är skrivet för kör och orkester med texter hämtade ur dikter från 1100- och 1200-talen som hittades nedtecknade i en tysk medeltida handskrift. I Carl Orffs tonsättning blev detta den mest varierade och märkvärdiga samling av medeltida poesi som tonsatts. Den spänner över satir, parodi, kärlekssånger, vårsånger, naturlyrik och hängiven religiositet. Verket är Carls Orffs mest kända och räknas även som hans genombrott.

Olle Persson, barytonsolist, tillhör sedan många år de mest efterfrågade och engagerade svenska sångsolisterna i sin genre. Han har medverkat i en mängd uppsättningar på bland annat Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Malmö Opera, Drottningholmsteatern, Folkoperan, Norrlandsoperan och på snart sagt alla betydande scener i Norden.

Karin Ingebäck, sopransolist, tillhör Sveriges ledande lyriska sopraner. Hon har bland annat framträtt på Berwaldhallen, Stockholms konserthus, Göteborgs konserthus, La Monnaie i Bryssel, Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Musikteatern i Värmland och Drottningholm.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Enköpings Kammarkör, Vindhemskören, Vokalensemblen Uppslaget och Uppsala Blåsarsinfonietta. Tre körer som alla leds av Peter Melin och som ofta samarbetar i större verk. Uppsala Blåsarsinfonietta bildades år 2000 av unga blåsmusikentusiaster som ville framföra originalmusik för blåsorkester. Idag är de en uppskattad del av musiklivet i Uppsala och välkända för publiken.



Johannespassionen i Domkyrkan


Johannespassionen uppfördes första gången 1724 i Leipzig. Det är den första av Bachs passioner och målar upp för oss Jesu lidande under långfredagen. Den är ojämförligt den mest dramatiskt förtätade. När Bach komponerade utgick han helhjärtat från texten. Hans musik är laddad av tonsymboler. En del är mycket bildmässiga och lätta att höra än i dag. Det är en mycket känslofull musik med färgrik must och en djup andlig upplevelse.!



Folkjul i Domkyrkan


Uppslaget fyllde 25 år och firade jubileet med Gunnar Idenstams FOLKJUL. En konsert med välbekant julmusik i folkviseton inspirerad av magiska körklanger i Kiruna kyrka och dånande orgelmusik från engelska katedraler.

Sedan några år framför Gunnar Idenstam FOLKJUL i S:t Jakobs kyrka i Stockholm med kör och folkmusiker. I år får också en uppsalapublik möjlighet att ta del av julkonserten i Domkyrkan.

- I arrangemangen har jag utgått framför allt från texten, säger Gunnar Idenstam, även om de självständiga melodiska inslagen kommit till mig någon annanstans ifrån. Dessa melodier liksom slingrar sig kring de gamla julmelodierna och denna symbios blir för mig en bild av hur vi svenska spelmän och folksångerskor betraktar och förundras över julens vackra budskap. På vårt sätt, i vår kalla vinternatt, där vi liksom dansar kring de gamla koralerna och hymnerna, och till sist i de avslutande kulningarna mot ett dramatiskt orgellandskap lovsjunger Guds son. Ett glädjerop från den nordiska naturen i vår själ? Det jordnäras möte med himlen?

Händels Messias

Den 20 januari 2008 gjorde vi Händels Messias i domkyrkan tillsammans med Vindhemskören, orkestern Camerata Upsaliae samt solister. Konsertmästare är Inge Thorsson.

Affisch Messias